Categorie | Evenimente

29 noiembrie, istoricul zilei

29 noiembrie, istoricul zilei

– 1878 –

Agenţiile diplomatice române de la Petersburg, Rusia şi cea rusă de la Bucureşti, România sunt ridicate la rangul de legaţie

La 29 noiembrie 1878 agenţiile diplomatice române de la Petersburg, Rusia şi cea rusă de la Bucureşti, România sunt ridicate la rangul de legaţie.

 

– 1878 –

A încetat din viaţă Alexandru Papiu Ilarian, jurist, istoric, memorialist şi om politic român

Alexandru Papiu Ilarian (n.1827-d.1877), jurist, istoric, memorialist şi om politic român
Alexandru Papiu Ilarian (n.1827-d.1877), jurist, istoric, memorialist şi om politic român

La 29 noiembrie 1877 (după alte surse pe 23 octombrie 1877) a încetat din viaţă Alexandru Papiu Ilarian (n.1827 s.Bezded, comuna Gîrbu, jud.Sălaj), jurist, istoric, memorialist şi om politic român. Alexandru Papiu Ilarian a fost academician (1868), profesor universitar la Iaşi, susţinător al unirii Principatelor Moldovei şi Valahiei precum şi al domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Alexandru Papiu Ilarian îşi va definitiva studiile universitare la Viena şi Padova. A studiat dreptul, devenind doctor în acest domeniu în 1852. Obţine o bursă de lucru la Cancelaria Aulică de la Tîrgu Mureş. La doar 21 de ani, s-a implic activ în desfăşurarea Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. Participă la Adunarea Naţională de la Blaj. A condus nenumărarte întîlniri revoluţionare şi a publicat multe articole legate de desfăşurarea mişcărilor. A făcut parte din Comitetul Naţional Român Revoluţionar de la Sibiu şi apoi din Comitetul de Pacificare.

Pleacă în Valahia, dar revine la Blaj, unde va fi inspector al şcolilor româneşti. Pleacă la Iaşi, unde va preda dreptul la universitatea din oraş. Devine pentru scrut timp, jurisconsult al Principatului Moldova. De aici va pleca la Bucureşti, devenind pe rînd membru al Eforiilor Şcolilor, procuror la Curtea de Casaţie (1862), ministru de justiţie în guvernul Kogălniceanu (între 1863 şi 1864). Din această postură va conduce proiectul de secularizare a averilor mănăstirilor. A fost membru al Baroului Bucureşti. Revine la Sibiu, preia conducerea societăţii „Transilvania” pe care o va conduce din 1867 pînă în 1874. De la Sibiu, este numit ca membru al Academiei Române.

Alexandru Papiu Ilarian a publicat nenumărate studii de specialitate, în revistele timpului. Este considerat unul dintre importanţii memorialişti ai Revoluţiei din 1848.

Moare în 1877, fiind înmormîntat în curtea Busercii greco-catolice dintre Brazi. Biserica dintre Brazi este astăzi un obiectiv turistic din România, deoarece aici sunt înmormîntate multe dintre personalităţile statului românesc, precum prim-ministrul Vaida Voevod sau politicienii Gheorghe Bariţiu şi Ioan Raţiu.

Statuia lui Alexandu Papiu Ilarian, mormînt la Biserica dintre Brazi, Sibiu, România
Statuia lui Alexandu Papiu Ilarian, mormînt la Biserica dintre Brazi, Sibiu, România

 

– 1892 –

Este sfinţită biserica Sfînta Treime din s.Selioglo, jud.Cetatea Albă, Basarabia ţaristă

La 29 noiembrie 1892 este sfinţită biserica Sfînta Treime din satul Selioglo (în prezent, Holmskoe), judeţul Cetatea Albă, Basarabia ţaristă. Biserica a început să fie construită la 7 mai 1890.

 

– 1916 –

Apare primul număr al ziarului oficial “Gazeta Bucureştilor” în două versiuni: germană şi română

La 29 noiembrie 1916 apare primul număr al ziarului oficial “Gazeta Bucureştilor” în două versiuni: germană şi română.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.