Categorie | Evenimente

30 de ani de la tragedia navei “Mogosoaia”

30 de ani de la tragedia navei “Mogosoaia”

Acum 30 de ani, în jurul orei 8,30, în ceața dimineții pe Dunăre au început să sune lung sirenele vaselor , în jur de 200 de oameni fusese înghițiți de Dunăre, după ce nava pasager a fost lovită lateral de un convoi de barje bulgăresc. Pasagerii erau din Grindu, un sat de pe malul tulcean al Dunării situat la câțiva kilometri de Galați, ai căror locuitori erau foarte legați de oraș, mulții fiind navetiști ori având copii care locuiau în Galați. Se spune că nu a fost familie din sat care să nu fi pierdut o rudă.

Grindu – satul înecat în lacrimi de Dunăre

Pe 10 septembrie 2019 se împlinesc 30 de ani de la tragedia scufundării Mogoșoaiei.
Sat dunărean frumos, cu case cochete marcate de florării meșteșugite, cu oameni deschiși, vorbăreți și sinceri, Grindu ascunde sau mai degrabă își „expune” tăcit durerea.

Este vorba despre tragedia navală din 10 septembrie 1989, când nava de pasageri Mogoșoaia a intrat în coliziune cu împingătorul sub pavilion bulgăresc Petar Karamincev. Practic, pentru Grindu, timpul se poate împărți în două perioade: înainte și după Mogoșoaia.

Nu a existat familie care să nu fi avut măcar un mort, unele familii s-au stins aproape în totalitate (chiar 9 membri înecați ai aceleiași familii).

Statisticile oficiale vorbesc fad despre aproape 80 de înecați din Grindu (fosta Pisica). În memoria satului ar fi peste 200, unii negăsiți nici astăzi: bunici, mame, feciori, copii. Pentru a-și plânge morții, oamenii au ridicat cenotafe (monumente funerare în absența rămășițelor umane).

“Atunci umblam muți!” a spus o bătrână ce îngrijea în cimitir monumentele ridicate în memoria celor de pe Mogoșoaia și a victimelor Războaielor Mondiale. Muți de durere, o durere suplimentată de găsirea gradată a altor cadavre, după câteva zile, câteva săptămâni sau chiar ani.

Dunărea a fost nemiloasă pentru Grindu, a fost și loc de naștere, dar și de moarte pentru sat.

Sursa: Facebook – George Alin Radu

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.