Categorie | Evenimente, Politica

CONSILIUL NATIONAL AL PNL-COMUNICAT DE PRESA

CONSILIUL NATIONAL AL PNL-COMUNICAT DE PRESA

Consiliul Naţional al PNL s-a întrunit vineri, la Palatul Parlamentului, pentru  adoptarea criteriilor de integritate pentru candidaţi si accelerarea procesului de fuziune a formaţiunii. Reuniunea, la care au participat peste 700 de membri – între aceştia aflandu-se şi 11 liberali tulceni – este semnalul ca PNL este în linie dreaptă în ceea ce priveşte alegerile de anul viitor. PNL va castiga alegerile din 2016 pentru că, pe langă faptul că a înteles ce-şi doresc românii de la  politicieni, prin măsurile adoptate,  este ferm hotărât să incheie cât mai repede  procesul de formare al celui mai important partid de dreapta din Romania.

Faptul că două partide, fostul PNL şi fostul PDL, s-au unit într-un partid mare, principala contrapondere la PSD, este o mare reuşită. Nu doar pentru noi, ci şi pentru societatea românească. Să uneşti două partide trecând peste orgolii, peste trecutul de tensiuni şi adversităţi, nu este deloc puţin într-o societate care îşi caută încă solidaritatea.

Procesul de unire început anul trecut a fost unul de avangardă pe drumul solidarităţii. Alegerile prezidenţiale de anul trecut  ne-au arătat că am înţeles, la vremea respectivă, ce-şi dorea societatea românească la doar trei luni de la decizia de fuziune. Dacă nu făceam pasul către unificare, astăzi politica şi societatea ar fi fost  sub controlul total al PSD-ului. Dacă dreapta româneasca nu se unea, Klaus Johannis n-ar fi fost astăzi Preşedintele României.

În sensul incheierii procesului de fuziune, Consiliul Naţional de vineri  adoptat măsuri importante. A fost creată  funcţia unică de Secretar general al PNL şi desemnat domnul Ilie Bolojan, primarul Oradei. De asemenea, Organizaţia PNL Bucureşti nu mai este condusă de doi copresedinţi ci de un preşedinte unic, domnul Cătălin Predoiu. În teritoriu, candidaţii la primărie vor deveni si preşedinţii organizaţiilor locale ale PNL, astfel că vor dispărea funcţiile de copreşedinţi.

PNL a fost şi a rămas principalul susţinător al independenţei justiţiei şi al statului de drept în Parlamentul actual. Cu toate lipsurile, scăderile şi greşelile noastre, noi am fost şi suntem principala forţă care a contribuit pe plan politic, la occidentalizarea, la modernizarea României.

Am fost singura forţă de opoziţie faţă de o guvernare catastrofală dar bună de gură şi profesionistă în propaganda otrăvită. Am adus în faţa opiniei publice abuzurile, minciunile şi nerealizările guvernării  PSD-Ponta.

PNL a adoptat la Consiliul Naţional cele mai dure criterii de integritate pentru candidaţi deoarece ştie că nu exista  altă cale decât reforma clasei politice înţeleasă ca înnoire şi profesionalizare pe bază de competenţe, merite şi integritate.

Politicienii trebuie să înţeleaga că nimeni nu este proprietarul unui loc în Parlament sau în administraţie. După cum nimeni nu este proprietarul partidului. Vor fi deschise şi mai larg porţile partidului, iar criteriile de integritate votate la Consiliul National fac parte dintr-un proces mai cuprinzător de construcţie şi modernizare a PNL.

 Criterii de integritate pentru candidaturile în numele Partidului Naţional Liberal:

 

 1. Lustraţie
 2. Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit;
 3. Să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

 

 1. Traseism

Să nu îşi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

 

 1. Nepotism

Să nu fi angajat în funcţii, în cadrul institutiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I.

 

 1. Contracte cu statul

Să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia.

 

 1. Fals în declaraţii

Să nu aibă neregului sau falsuri constatate prin decizii definitive, în declaraţia de avere sau interese.

 

 1. Incompatibilitate şi conflict de interese

Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibiltate sau conflict de interese.

 

 1. Atitudini discriminatorii

Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive.

 

 1. Datorii la buget

Să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică.

 

 1. Plagiat

Să nu fi fost dovedit prin hotărări judecătoreşti definitive că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.

 

 1. Probleme penale
 2. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie;
 3. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru infracţiuni de luare/dare de mită sau infracţiuni comise cu violenă;
 4. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie;
 5. Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.