Categorie | Politica, Sanatate

Deputatul PSD dr. Neviser Zaharcu denunţă criteriile restrictive şi discriminatorii privind desemnarea managerilor spitalelor de stat: „În România poţi fi ministru, dar nu poţi fi director de spital!”

Deputatul PSD dr. Neviser Zaharcu denunţă criteriile restrictive şi discriminatorii privind desemnarea managerilor spitalelor de stat: „În România poţi fi ministru, dar nu poţi fi director de spital!”

Deputatul PSD Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, i-a recomandat ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, printr-o interpelare parlamentară, să elimine criteriile restrictive şi discriminatorii privind desemnarea managerilor spitalelor de stat.
„În prezent, criteriile privind desemnarea unui manager de spital în România sunt extrem de restrictive. Dumneavoastră, spre exemplu, puteţi fi ministru al Sănătăţii, dar nu şi manager de spital, conform studiilor! În România sunt acum foarte mulţi manageri de spitale şi clinici private de succes, care nu pot însă să participe la concurs pentru conducerea unităţile similare de stat, din cauza condiţiilor puse de Ministerul Sănătăţii pentru a fi directori”, i-a transmis parlamentarul social democrat noului ministru al Sănătăţii.
Neviser Zaharcu a mai precizat în document că „specialiştii din sistem susţin că este iminent să schimbaţi legislaţia din acest punct de vedere, pentru a da posibilitatea tuturor să dea examene, iar acestea să fie pe bază de proiect”. „O altă cerinţă a oamenilor din sănătate este ca concursurile să fie publice, inclusiv la Ministerul Sănătăţii şi în teritoriu, unde totul este în prezent politic”, a adăugat deputatul medic.
Având în vedere argumentele prezentate, parlamentarul tulcean a cerut răspuns ministrului Sănătăţii la următoarele întrebări: „1. Ce veţi face pentru a modifica legislaţia în aşa fel încât profesioniştii din sistem să poată deveni manageri de spitale?; 2. Cum vă explicaţi faptul că în România poţi ajunge în prezent mult mai uşor Ministru al Sănătăţii decât manager de spital?; 3. Ce veţi face pentru ca într-adevăr să produceţi o reformă mult aşteptată în sistemul sanitar, nu doar la nivel declarativ?”.
„Este de domeniul absurdului ca un fost poliţist sau un fost tăietor de lemne, subinginer forestier, să poată ocupa funcţii de directori de spital, aşa cum se întâmplă la două unităţi din ţară, pentru simplul fapt că au urmat cursurile Şcolii Naţionale de Management, iar un manager de spital privat de calibru din Capitală, precum Neolife, să nu aibă această posibilitate! Este o situaţia incredibilă, iar ministrul Sănătăţii, dacă vrea să facă reformă şi nu să fie un ministru decorativ, trebuie să rezolve această problemă!”, a conchis deputatul PSD.

Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 15 iunie 2016

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.