Categorie | Politica, Sanatate

INTERPELARE A DEPUTATULUI PSD dr.ZAHARCU NEVISER

INTERPELARE A DEPUTATULUI PSD dr.ZAHARCU NEVISER

Deputatul PSD dr. Neviser Zaharcu i-a prezentat ministrului Sănătății nemulţumirile medicilor referitoare la neconcordanţele existente în calculaţia salariilor, gărzilor şi sporurilor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, deputatul PSD de Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, i-a prezentat ministrului Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, nemulţumirile cadrelor medicale referitoare la neconcordanţele evidente în calculaţia salariilor, gărzilor şi sporurilor.
În cadrul unei interpelări parlamentare, deputatul social democrat a reiterat nemulţumirile cadrelor medicale, precum şi numeroasele sesizări din teritoriu, cu privire la neconcordanţele evidente privind calculaţia salariilor, gărzilor şi sporurilor. În consecință, Neviser Zaharcu i-a cerut ministrului Sănătății să explice şi să clarifice public următoarele aspecte, după cum urmează:
„1. De ce gărzile medicilor nu sunt considerate „Vechime în muncă”?
– Unde este concordanţa între orele efectuate mult peste normativul prevăzut de Codul Muncii?
– Având în vedere aceste sesizări, care este măsura compensatorie pentru aceste ore propuse de Ministerul Sănătăţii, asta dacă există vreo propunere?
– Cum se garantează calitatea actului medical după depăşirea normativului şi cine este responsabil dacă în acest interval se poate întâmpla ceva? Medicul? Instituţia medicală? Sau Ministerul Sănătăţii, deoarece nu a reglementat acest aspect?
Vă rog să vă asumaţi public aceste clarificări solicitate de medicii din România.
2. Ştiaţi că în conformitate cu actualul cadru legal medicii sunt obligaţi să facă un număr de gărzi mai mare decât poate face o persoană, în unele spitale, fără ca persoana în cauză să poată să conteste sau să beneficieze de o măsură compensatorie? (conform OMS 870/2004, medicul este obligat să efectueze toate gărzile necesare pentru asigurarea continuităţii!, iar neefectuarea acestora se consideră abatere disciplinară!). Ştiaţi de acest aspect? Ce măsuri aţi luat pentru reglementarea acestuia?
3. De ce nu se aplică Legea 284/2010? Cum se poate ca Ministerul Sănătăţii să nu aplice o lege în vigoare?Vă rugăm să explicaţi public acest aspect juridic!
4. De ce un Ordin de Ministru OMS 547/2010, precum şi Legea 284/2010, care prevăd sporurile calculate la salariul de baza, nu se aplică la nivel naţional, deşi toate procesele iniţiate pe aceste speţe au fost câştigate în instanţă? De ce se calculează sporurile încă potrivit Legii 330/2009, care este abrogată? Vă rog să-mi răspundeţi cine este responsabil de aceste situaţii anacronice şi ce măsuri aţi luat pentru remedierea acestor aspecte?
5. Vă rugăm să ne explicaţi de ce la nivelul spitalelor de stat şi al Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene există discrepanţe semnificative între salariile de încadrare şi de bază, pentru aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime? Cum explicaţi acest aspect? Cine este responsabil şi ce măsuri aţi luat sau veţi lua pentru corectarea acestor situaţii?”.
„Este extrem de important ca ministrul Sănătății să primească informațiile cele mai corecte, direct de la sursă, despre ceea ce se întâmplă în sistem. Ca atare, solicitările medicilor sunt cele mai în măsură să îi confere o dimensiune a adevăratelor probleme de care ar trebui să se ocupe în mandatul său de ministru al Sănătății. Îmi exprim speranța că doleanțele medicilor, prezentate în această interpelare, vor fi soluționate cu profesionalism și celeritate”, a concluzionat deputatul dr. Neviser Zaharcu.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.