Categorie | Administratie

Ministrul Petre Daea, la Tulcea: Principala noastră prioritate este aceea de a acorda la timp toate subvențiile

Ministrul Petre Daea, la Tulcea:  Principala noastră prioritate este aceea de a acorda la timp toate subvențiile

Prezent la Tulcea, ministrul Agriculturii, Petre Daea,  a discutat joi dimineață despre cele mai importante probleme ale agricultorilor tulceni.

 

 

Astăzi, începând cu ora 11.00, ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu reprezentanți ai Comisiei Agricultură din cadrul Senatului. La ședința de miercuri dimineață au participat, de asemenea, Doina Silistru, președinte al Comisiei Lucian Trufin, Secretar al Comisiei pentru agricultură, Paul Stănescu, Emilia Arcan, respectiv Nicolae Avram, membri ai Comisiei), dar și ai autorităților tulcene din domeniul agriculturii.

 

Discuțiile au fost deschise de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, gazda acestui eveniment, car ele-a urat un bun venit invitaților de la București și și-a exprimat certitudinea că întâlnirea dintre agricultorii tulceni și ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu poate avea decât efecte pozitive pentru dezvoltarea județului nostru.

 

„Sunt convins că sunteți toți în asentimentul meu atunci când spun că avem în față o oportunitate uriașă: reprezentanți ai Guvernului cu responsabilități în domeniu au ajuns la Tulcea pentru a discuta direct cu cei interesați despre variante de accesare de fonduri europene, despre subvenții, despre cum se va dezvolta agricultura la nivelul județului nostru. Sunt convins, de asemenea, că un element esențial pentru dezvoltarea acestui domeniu are o legătură strânsă cu ideea de consultare publică. Nicio strategie nu ar putea fi corect implementată fără sprijin din partea comunităților locale, iar aici  mă refer atât la autoritățile publice, cât și la cetățenii din județul Tulcea, în special din Delta Dunării. Așadar, este esențial dialogul permanent cu tulcenii, cu investitorii locali, respectiv cu beneficiarii proiectelor care se vor realiza în județul nostru“, a transmis președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

 

De asemenea, în deschiderea lucrărilor ședinței, ministrul Petre Daea a vorbit despre principalele direcții de acțiune în acest mandat.

 

„Prima și poate cea mai importantă prioritate a actualului programul de guvernare în ceea ce privește Agricultura este acordarea subvențiilor la timp, un obiectiv pe care ni-l propunem în fiecare an. Faptul că am acordat 2.13% din PIB acestui domeniu reflectă respectul pe care guvernarea actuală îl are față de fermierii din întreaga țară“, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 

Anual, agricultura primește 2,7 miliarde de euro din trei surse de finanțare: Guvernul României (care acordă aproape 500 de milioane de euro), respectiv de la Uniunea Europeană (două fonduri).

 

Discuțiile cu fermierii tulceni au continuat până după amiază, iar reprezentanții sectorului privat din domeniu au obținut răspunsurile solicitate.

 

Printre problemele ridicate de fermierii tulceni multe s-au referit la o necesitate imediată de reducere a birocrației din domeniu, o problemă care ar afecta ritmul activității din acest domeniu.

 

O bună parte din discuții s-au axat pe noțiunea de  „agricultură eco“, care ia o amploare deosebită în ultimii ani, mai ales în acest colț al țării.

 

În acest sens, s-a discutat despre importanța susținerii agriculturii bio (a producătorilor de miere bio), dar și despre posibilitatea acordării unor subvenții bio, respectiv despre înființarea unei agenții bio.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.