Categorie | Muzee in Tulcea

Muzeul de Arta

Muzeul de Arta

Inceputul constiutirii colectiilor de arta se suprapune cu intemeierea Muzeului Tulcean in mai 1950, intr-o expozitie eterogena, in fosta cladire a Muzeului de Stiinte ale Naturii ”Delta Dunarii”.
Gazduit intr-o frumoasa cladire (incepand din 23 august 1982), monument de patrimoniu arhitectural construit in stil neoclasic pe malul fluviului Dunarea, Muzeul de Arta din Tulcea se mandreste de ocrotirea a 7 colectii, si anume o colectie de pictura cu 927 lucrari, o colectie de sculptura cu 403 lucrari, o colectie de icoane de 798 lucrari, o colectie de grafica cu 3453 de lucrari, o colectie de placi de gravura cu 268 piese, o colectie de arta decorativa cu 120 piese si nu in ultimul rand o colectie de arta decorativa orientata cu 311 piese, totalizand 6280 de lucrari.

Bijuteria de referinta care situeaza Muzeul Tucean de Arta printe cele mai prestigioase muzee din tara, ramane colectia sa de pictura care este alcatuita cu unele dintre cele mai valoroase opere de arta romaneasca.
Structurata pe scheletul “Dobrogea oglindita in Arta Plastica Romaneasca”, muzeul prezinta pe simezele sale din expozitia de baza, opere de mare valoare care pot naste invidia marilor muzee din tara. Ele sunt creatiile dintre cele mai alese zamislite de artisti ca: Gheorghe Petrascu, Nicole Tonitza, Theodor Pallady, Stefan Popescu, Petre Iorguleanu, Jean Al. Steriadi, Francisc Sirato, Nicolae Darascu, Ion Theodoreanu Sion, Vasile Popescu, Samuel Mutzner, Marius Bunescu, Cecilia Cutescu Storck, Gheorghe Sarbu, Stavru Tarasov, Leon Biju, Ion Tuculescu, Iosif Iser, Lucia Dem. Balacescu, Dimitrie Ghiata, Michaela Eleutheriade.
Aceasta scoala a Marii Negre, a Dunarii si a solaritatii dobrogene desi preponderenta, este inscrisa in evolutia fireasca a artei romanesti fiind precedata cronologic de opere ale marilor maestrii ai sfarsitului veacului a XIX-lea: Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu.

Expozitia permanenta: 
• cuprinde opere de mare valoare artistica apartinand clasicilor picturii, gravurii si sculpturii romanesti; pictura de avangarda cea mai importanta colectie Victor Brauner din tara.
Expozitii temporare:
• Teodor Hrib-: expozitia de sculptura cinetica, pictura si grafica,
• Valentele acuarelei in operele patrimoniului Muzeului ‘de Arta
• Tranzit – expozitia aduce in atentia publicului demersuri plastice neconventionale ale copiilor (performance, instalatie, obiect, precum si lucrari realizate in tehnici mixte) si este deschisa publicului in foaierul Teatrului Jean Bart.

Localizare: Strada Grigore Antipa, Nr. 2, orasul Tulcea, judetul Tulcea – Tel. 0240-51.32.49

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.