Categorie | Diverse

PNL susține insolvența persoanei fizice și nu falimentul persoanelor fizice

PNL susține insolvența persoanei fizice și nu falimentul persoanelor fizice

Criza generată de cotația francului elvețian trebuie soluționată cât mai rapid posibilEste nevoie de măsuri urgente, care să ofere atât un cadru legal pentru viitor, cât și o rezolvare a situațiilor sociale din prezent, pentru a da posibilitatea unui client de bancă la un nou start.

 

Legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele în poziția de a nu fi executat silit și de a putea să își ducă la capăt contractul încheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele părți.

 

La solicitarea PNL, Parlamentul se va reuni pentru a lua în discuție adoptarea cât mai urgentă a unor măsuri în contextul crizei francului elvețian, iar legea privind insolvența persoanelor fizice este una dintre aceste măsuri.

PNL a susţinut adoptarea legii insolvenței persoanei fizice de multă vreme, dar majoritatea parlamentară s-a opus. Legea insolvenței persoanei fizice oferă clientului care nu mai poate achita ratele o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obține.

Reducerea datoriilor persoanelor fizice, a căror supraîndatorare reprezintă o frână majoră pentru creşterea economică, este una dintre direcțiile pentru potențarea creșterii economice.

Insolvenţa personală este o procedura supravegheată judiciară pentru restructurarea situaţiei financiare a unui debitor, un nou start  la care din păcate românii nu au acces acum, spre deosebire de cetăţenii altor ţări europene, cum ar fi Marea Britanic,Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013).

Printr-o astfel de procedură de reorganizare, insolvența ar putea fi depășită iar persoana fizică, în același mod ca o persoană juridică ar putea evita falimentul

Astăzi este nevoie de o voinţă politica comună reală, nu doar declarativă, pentru adoptarea insolvenţei persoanei fizice, care trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi companiile, adică orice individ are dreptul să o ia de la capăt, fără niciun alt stigmat sau istoric.

Există un dublu standard împotriva căruia noiliberalii, am ales să luptăm. Nediscriminarea este un atribut pentru care PNL militează si trebuie să îl protejeze.

Insolvența persoanei fizice este o procedură care dă şansă individului la un nou început, care construieşte avantaje pentru cetăţean şi care pe termen lung nu dezavantajează sistemul bancar, iar pe termen mediu ajută în mod cert economia şi reinserţia socio-economică a debitorului insolvent de bună-credinţă