Categorie | Evenimente, Voluntariat

POVESTI DIN ARHIVA – UN NOU PROIECT CELISEA

POVESTI DIN ARHIVA – UN NOU PROIECT CELISEA

În perioada 1 iunie – 29 noiembrie 2017 Ong. CELISEA Tulcea derulează proiectul ”Povești din arhivă”, cu finanțare de la Consiliul Județean Tulcea.

Scopul proiectului este creşterea nivelului de informare cu privire la valorile istoriei prin organizarea unor activităţi menite să contribuie la creșterea nivelului de informare în rândul cetăţenilor tulceni, îndeosebi în rândul copiilor și tinerilor. Derularea de activități practice – cum este cunoașterea valorilor prin expunere organizată – vine în sprijinul promovării educaţiei și îmbunătăţirii calităţii procesului instructiv-educativ prin activităţi extraşcolare, cu participarea elevilor şi a cadrelor didactice la activități în spații alternative (muzeu), cu atât mai mult cu cât tematica propunerilor din acest proiect vine în completarea programei școlare.

Pentru aceasta, printr-un parteneriat cu instituția abilitată – ICEM ”Gavrilă Simion” Tulcea -, tinerii din organizație și muzeografii instituției vor conlucra (tinerii vor învăța) pentru amenajarea în spațiile muzeale a două expoziții tematice, și anume: ”Poveștile arhivei” (ICEM având pentru aceasta un protocol de colaborare cu Muzeul ”Casa Mureşenilor” Brașov – în iunie și ”Consfinţirea Independenţei României pe câmpurile de luptă” – pentru Ziua Dobrogei, protocol între ICEM și Muzeul Național Militar București).

Proiectul a debutat cu întâlniri între muzeograf și tineri pentru a se putea face transferul de cunoștințe despre ce este și cum se gândește o expoziție.

Prima manifestare, ”Poveștile arhivei” (care ne-a sugerat și titlul proiectului), reunește șapte miniexpoziții prin care vor fi aduse în atenția publicului valoroase bunuri culturale păstrate în colecțiile Arhiva Mureșenilor dar și în colecțiile ICEM Tulcea. Am optat pentru colaborarea cu un muzeu (Muzeul ”Casa Mureșenilor” din Brașov) dintr-o provincie istorică cu potențial și cu valoroase bunuri de patrimoniu care amintesc despre un trecut istoric legat de toată țara noastră. Publicul va putea viziona miniexpozițiile: ”Pentru o istorie a Imnului Național”, „Serviciile poștale în trecut”, „Sigiliul – garanția autenticității”, „Fotografia între album de familie și document istoric”, ”Tipografia A. Mureșianu”, „Auziți, vedeți, mirați-vă! Expoziție de publicitate”, „ROMANA – dans de societate brașovean”.

Această expoziție va putea fii vizionată în perioada 22 iunie – 31 octombrie 2017 la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentului din Tulcea.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.