Categorie | Politica

„Tulcenii mi-au cerut să nu mă dau bătută, să continui munca depusă în ultimii patru ani în Parlament”

„Tulcenii mi-au cerut să nu mă dau bătută, să continui munca depusă în ultimii patru ani în Parlament”

Interviu cu doamna deputat dr. Neviser Zaharcu, candidat independent la Camera Deputaţilor:

 

1. Care credeţi ca sunt motivele pentru care partidul dvs. v-a selectat pentru a ocupa aceasta poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor?

– În această campanie electorală am avut posibilitatea de a-mi decide singură candidatura, după ce PSD Tulcea a ales altă configuraţie a listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare. Nu am dorit să renunţ la PSD, deoarece am pus suflet şi am muncit mult în folosul acestei formaţiuni, în cei patru ani ai acestui mandat de deputat. Primul impuls a fost să renunţ la cariera politică şi să mă întorc la prima mea dragoste, pacienţii mei, cu gândul că i-am neglijat în aceşti patru ani de mandat în Parlamentul României. Am primit însă nenumărate semnale, pe toate căile posibile, de la oamenii din municipiul şi judeţul Tulcea, de la tulcenii care m-au votat în urmă cu patru ani, iar ei m-au determinat să mă înscriu în lupta pentru un nou mandat, de această dată ca independent.

2. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi alegătorilor? Care sunt, pe scurt, principalele priorităţi pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?

– Tulcenii mi-au cerut să nu mă dau bătută, să continui munca depusă în ultimii patru ani în Parlament, pentru a duce la bun sfârşit proiectele legislative şi sociale începute până acum pentru ei, mai ales cele din sănătate şi sfera socială. Tulcenii care mă cunosc ştiu foarte bine că sunt un om al faptelor, nu al vorbelor, al respectării cuvântului dat, al seriozităţii şi corectitudinii. Sunt convinsă că alături de oamenii din Tulcea care susţin candidatura mea vom putea demonstra că politica se poate face cu adevărat în scopul cetăţenilor, nu doar prin prisma intereselor formaţiunilor politice şi ale celor care le finanţează.
Sper ca în mandatul viitor propunerea legislativă pentru completarea art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap să devină lege! Aceasta prevede că „Copiii cu diabet din grupa de vârstă 0-14 ani care prezintă probleme deosebite de alimentaţie şi administrare a tratamentului şi care se încadrează în gradul de handicap grav în baza recomandării medicale, beneficiază de asistenţă şi îngrijire la domiciliu, în condiţiile prevăzute de lege.” Tot în lucru am o altă iniţiativă legislativă, pentru acordarea unei mese calde elevilor din învăţământul primar, eventual şi gimnazial. Este important să facem eforturi mai mari pentru prevenirea abandonului şcolar şi a analfabetismului, capitole la care suntem, din păcate, pe primele locuri în Europa. Trebuie să stimulăm copiii să vină la şcoală, iar pentru familiile cu greutăţi materiale luarea poverii unei mese ar fi o mană cerească!
Priorităţile mele pentru sănătate vor mai fi reînfiinţarea cabinetelor medicale şi de stomatologie şcolare, înfiinţarea de noi creşe şi grădiniţe de cartier şi pe lângă principalele unităţi economice, asigurarea de medici de familie în sistem comunitar, în contract direct cu Casa Naţională de Sănătate, prin Ministerul Sănătăţii, majorarea sporului acordat specialităţii Pediatrie la nivelul altor specialităţi deficitare, aceasta fiind singura soluţie ca în Tulcea să vină medici pediatri.
În ceea ce priveşte educaţia, voi avea iniţiative pentru diminuarea abandonului şcolar, susţinerea procesului de învăţare de acasă, pentru copiii care nu se pot deplasa spre şcoli, după Modelul „Home Schol” din ţările dezvoltate, precum şi reînfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, aşa încât vechile îndeletniciri ale tulcenilor să fie perpetuate şi continuate de viitoarele generaţii.
Un al treilea capitol major se referă la Renaturarea Deltei Dunării. În acest sens, voi sprijini decolmatarea lacurilor şi recalibrarea canalelor care afectează cantitatea, calitatea apei, şi scăderea populaţiei de peşte, afectând Biosfera Deltei Dunării şi micşorându-i treptat fauna şi flora. De asemenea, susţin diversificarea transportului, a protejării tradiţiilor şi culturii locale, a valorificării produselor tradiţionale din Deltă. Voi contribui la implementarea unor facilităţi legislative pentru uşurarea traiului pescari. Nu în ultimul rând, voi milita ca Delta Dunării să revină comunităţilor din Deltă.
Mi-am propus să iniţiez şi alte proiecte concrete privind reducerea birocraţiei, îmbunătăţirea traiului de zi cu zi al pensionarilor, susţinerea tinerelor familii, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a capitalului autohton, susţinerea micilor fermieri şi producători agricoli de a accesa fonduri europene, dezvoltarea şi modernizarea satelor din judeţul Tulcea, creşterea calităţii sănătăţii şi educaţiei.

3. Care este părerea dvs. despre votul pe lista de candidaţi? Care consideraţi că sunt avantajele şi dezavantajele acestui tip de vot, comparativ cu cel uninominal?

– Este evident că sistemul actual favorizează formaţiunile politice mari, în detrimentul celor recent înfiinţate şi a candidaţilor independenţi. Legea este făcută cu dedicaţie pentru marile partide şi este extrem de greu pentru un independent să câştige un mandat de parlamentar. Nici sistemul de vot uninominal nu a fost cel mai potrivit, după cum s-a văzut, deoarece un candidat care s-a clasat pe primul loc în preferinţele electoratului nu s-a regăsit ulterior în Parlament, iar în Legislativ au ajuns cei clasaţi pe locurile 2 sau 3. Sper să fiu primul deputat independent din istoria României.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.