Accident aviatic la Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea

Este vorba de un exerciţiu de simulare.

 

Maine, 07 noiembrie 2014, începând cu ora 10.00, la R.A. Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea, se va desfăşura un exerciţiu tactic pentru limitarea şi înlăturarea unor situaţii de urgenţă generate de un accident major pe căile de transport  aeriene.

Exerciţiul va fi  organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea în colaborare R.A. Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea , dar şi cu alte forţe de sprijin şi cooperare judeţene şi locale.

           Situaţia tactică creată: în data de 07.11.2014, la ora 09.55, pe Aeroportul Delta Dunării Tulcea trebuie să aterizeze o aeronavă care efectuează o cursă specială Timişoara – Bucureşti – Tulcea, care are la bord 4 membri de echipaj şi 44 pasageri.

La ora 09.45, pilotul aeronavei demarează procedurile specifice de aterizare dar acesta constată faptul că trenul de aterizare este blocat parţial.

În urma eşuării manevrelor de remediere a defecţiunii apărute, pilotul informeză turnul de control despre apariţia situaţiei de urgenţă.

În urma eşuării manevrelor de remediere a defecţiunii apărute, pilotul informeză turnul de control despre apariţia situaţiei de urgenţă.

După obţinerea informaţiilor, Serviciul de trafic aerian le transmite operativ Centrului de Coordonare ROMATSA şi şefului de tură operativă din cadrul aeroportului care informează în cel mai scurt timp Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului.

Conform scenariului, la ora 10.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea este anunţat despre producerea situaţiei de urgenţă pe aerodromul aeroportulului, primind informaţii referitoare la tipul  aeronavei, cantitatea de combustibil de la bord, numărul de pasageri, operatorul aerian, dacă la bord există materiale periculoase şi timpul aproximativ al aterizării.

Dispecerul de serviciu din cadrul ISU Tulcea, alertează forţele de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Tulcea şi a Staţiei de Pompieri Babadag.

Ajunse la locul evenimentului, echipajele de intervenţie efectuează recunoaşterea  preliminară şi constată următoarele:

– datorită aterizării forţate aeronava a suferit numeroase avarii care au dus la incendierea motorului  aflat pe aripa dreaptă;

– în urma accidentului s-a defectat sistemul de evacuare de urgenţă al aeronavei, fapt ce face imposibilă misiunea de evacuare a pasagerilor;

–  în aeronavă sunt numeroase victime, unele dintre ele prezentând diferite tipuri de traumatisme;

– cantitatea de combustibil aflat în rezervorul aeronavei s-a scurs, producând o poluare a solului aflat în imediata apropriere a pistei.

            Scopurile şi obiectivele acestui exerciţiu de simulare a unei astfel de situaţii de urgenţă care poate aparea în urma unui accident pe căile de transport  aeriene, sunt următoarele :

  • Ø verificarea viabilităţii Planului de urgenţă al Aeroportului Delta Dunării Tulcea;
  • Ø Verificarea fluxului informaţional între forţele participante;
  • Ø Limitarea propagării incendiului la întreaga aeronavă;
  • Ø Căutarea şi salvarea persoanelor care nu se pot autoevacua;
  • Ø Punerea în aplicare şi verificarea Planului Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Tulcea;
  • Ø Organizarea lanţului operaţiunilor de salvare;
  • Ø Folosirea judicioasă a forţelor de intervenţie;
  • Ø Organizarea evacuării victimelor.

 

Alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea şi R.A. Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea la acest exerciţiu vor mai participa  şi următoarele forţe de sprijin: Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea, Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean  Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea, Serviciul Medico Legal, Serviciul de Ambulanţă Tulcea, Serviciul Privat de Ambulanţă „Delta”, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Tulcea, Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Tulcea, S.C. Transport Public S.A., Pompele funebre – S.C. Koffler S.A., Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, Agenţia de Protecţia Mediului Tulcea, Poliţia de Frontieră Aeroportul “Delta Dunării” Tulcea, Protoeria Judeţului Tulcea.